Undersøgelser 2009

Klimaforandringer - et hæfte for børn og unge
Hvad mener 7.-klasseselever om klimadebatten?
228 børn fra en af de generationer, som skal leve med klimaforandringerne, fortæller om deres kendskab og holdning til debatten og om, hvordan de gerne vil inddrages.

Rapport til FN's komite for barnets rettigheder - supplerende rapport fra Danmarks 4. periodiske rapport
Børnerådet og 10 danske organisationer på børneområdet går nu til FN med en analyse og skarp kritik af uacceptable forhold for udsatte børn og unge i Danmark. Det sker i to rapporter til FNs Børnekomité.

Skoletoiletter - Der burde seriøst blive gjort noget ved det!
På trods af den omfattende kritik, der er blevet rettet mod nedslidte skoler, så er toiletforholdene på danske folkeskoler stadig elendige. ”Uacceptabelt”, mener Børnerådet og Dansk Center for Undervisningsmiljø.
Læs rapporten 'Skoletoiletter - Der burde seriøst bliver gjort noget ved det!'.

Retten til at udtrykke sine synspunkter
Børnerådet fejrer Børnekonventionens 20 års jublilæum med en publikation om inddragelse af børn.
Publikationen består bl.a. af interviews med en bred vifte af beslutningstagere og opinionsdannere: Jan Kampmann, professor, RUC Else Smith, forebyggelseschef i Sundhedsstyrelsen, Martin Lidegaard, bestyrelsesformand for Tænketanken Concito Marie Stærke, borgmester i Køge Kommune Birgitte Holmberg Pedersen, Retspræsident ved Helsingør Ret og medlem af Børnerådet Anders Balle, formand for foreningen Skolelederne.
Publikationen er udgået.
Børn, køn og ligestilling
Flere af Børnerådets undersøgelser viser, at ligestillingen mellem kønnene halter både i hjemmet og i skolen. Allerede i 5. klasse slår de traditionelle kønsroller igennem, og pigerne tager oftere del i opvasken og rengøringen end drengene gør.
Om venskab, drilleri og mobning
Når børn mobber hinanden, mobber de med meget personlige ting. Der mobbes mest i klasseværelset, og der er meget stor forskel på, hvordan de voksne reagerer på pige- og drenge mobning.
Mental sundhed - at føle man er noget værd
Næsten hver fjerde elev i 7. klasse føler sig stresset, har hovedpine eller er trist mindst en gang om ugen. Ny undersøgelse fra Børnerådet peger på trivselsproblemer hos en stor del af eleverne. Børnene selv peger på travle forældre og dårlig stemning i familien som en væsentlig årsag.
Relationen mellem lærere og elever
De fleste skoleelever har gode relationer til deres lærere, men der er også elever, som oplever at blive ydmyget, forfulgt, truet eller mobbet af lærere. Det viser en ny rapport om relationerne mellem lærere og elever i 7. klasse, som Dansk Center for Undervisningsmiljø, DCUM, og Børnerådet offentliggør i dag. Rapporten er baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt 1.200 elever.

Årsberetning og visioner
Børnerådets årsrapport 2008-2009 giver en oversigt over de udfordringer, som rådet stod overfor i 2008, og som stadig er gælder i 2009.
Årsberetningen beskrev også Børnerådets supplement til regeringens statusrapport på børneområdet til FN.