2014
Børneinddragelse er mere end at tale med børn
Børnerådet har i forbindelse med Børnekonventionens 25-års jubilæum udgivet jubilæumshæftet ”Børneinddragelse er mere end at tale med børn”. Skriftet indeholder artikler om børneinddragelse på flere niveauer, og vi håber, at det kan inspirere aktører, der beskæftiger sig med børn og unge, til inddragelse på forskellig og kreativ vis.
En god fremtid for børn og unge i Vollsmose
I dette notat kan du læse om resultaterne af Børnerådets dialog med børn og unge i Vollsmose. Notatet fokuserer på, hvad der i følge børnene og de unge selv skal til for at sikre tryghed og trivsel for børn og unge i deres egen bydel.
Læs Børnenotatet: 'En god fremtid for børn og unge i Vollsmose'

Rige børn leger bedst på nettet
Børn fra velstillede familier har bedre styr på deres personlige oplysninger på nettet end børn fra mindre velstillede hjem. Det viser en ny landsdækkende undersøgelse fra Børnerådet blandt 2.000 elever i 7. klasse.
Læs Børnerådets Børneindblik: Rige børn leger bedst på nettet'.

De skal være forberedt på, at deres liv bliver anderledes
Undersøgelsen giver et indblik i, hvordan det er at være anbragt i familiepleje. Børnene efterspørger bl.a. bedre forberedelse af plejefamilien, mere inddragelse i deres egen sag og mere stabile sagsforløb.
Læs hæftet: 'De skal være forberedt på, at deres liv bliver anderledes'.

FN's Børnekonvention
I anledning af Børnekonventionens 25-års fødselsdag har Børnerådet udgivet en folder med Børnekonventionen. Børnekonvention er et internationalt sæt af regler, som skal sikre børns rettigheder, og den er udgangspunktet, når Børnerådet kommenterer på ny lovgivning eller vurderer samfundets praksis i forhold til børn og unge i Danmark. I Børnerådet arbejder vi for, at Børnekonventionen bliver indarbejdet i lovgivning og praksis i alle samfundets sektorer.
Et aktivt fritidsliv skaber større trivsel
Børn med et aktivt fritidsliv er oftere i bedre trivsel end børn uden fritidsinteresser. Det viser en undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel blandt 2.000 børn i 7. klasse. Undersøgelsen viser også, at børnene gerne vil bruge mere tid på sport og samvær med venner og mindre tid på tv-kiggeri og computerspil.
Læs Børnerådets Børneindblik: 'Et aktivt fritidsliv skaber større trivsel'.
Unge har ikke kontrol over deres online-liv
Næsten en tredjedel af alle unge i 7. klasse er på nettet mere end fire timer om dagen. Når de er online, er de unge alt for dårlige til at beskytte sig selv. Samtidig interesserer deres forældre sig meget lidt for de unges netliv.
Læs Børnerådets Børneindblik: 'Unge har ikke kontrol over deres online liv'.

Retten er ikke et sted for børn
Børn, der har været udsat for seksuelle overgreb, går ofte et urimeligt forløb i møde, når deres sag skal for retten. Denne publikation fra Børnerådet deler børnenes oplevelser og opfordrer justitsministeren til bl.a. at hæve aldersgrænsen for, hvornår børn skal møde op som vidner i retssagerne.

Stressede forældre skælder ud og råber
Mange 13-årige oplever stressede forældre, der råber og skælder ud. På trods af det synes langt de fleste, at deres forældre er gode til at være forældre.
Læs Børnerådets Børneindblik: 'Stressede forældre skælder ud og råber'.

Elever er bekymrede for folkeskolereformen
I dette nummer af Børneindblik kan du læse om, at ca. fire ud af ti elever i 7. klasse tror, at deres skole bliver dårligere efter folkeskolereformen, mens kun hver sjette tror, at den bliver bedre. Børnene efterspørger mere information om reformen.
Læs Børnerådets Børneindblik: 'Elever er bekymrede for folkeskolereformen'.

Ubehagelige oplevelser er en del af mange børns liv på nettet
Halvdelen af eleverne i 7. klasse har oplevet ubehagelige ting på nettet, viser en ny undersøgelse fra Børnerådet. For eksempel har 13 pct. af børnene oplevet at blive kontaktet af en voksen, de ikke kendte. Og 12 pct. har set billeder eller videoer med krig eller døde mennesker.
Læs Børnerådets Børneindblik: 'Ubehagelige oplevelser er en del af mange børns liv på nettet'.

"Jeg tror bare, Facebook er det, man gør som ung"
I dette nummer af Børneindblik kan du læse om, at næsten alle 13-årige er aktive på sociale medier. Undersøgelsen viser også, at de Facebook-aktive har mere social selvtillid, end dem der ikke er på Facebook. Der er dog ingen forskel på de to gruppers generelle trivsel.
Læs Børnerådets Børneindblik: 'Jeg tror bare, Facebook er det, man gør som ung'.

Det er bare almindelige mennesker, der har en sårbarhed
Hvordan er det at være barn eller ung på en psykiatrisk afdeling i Danmark? Det har Børnerådet fået svar på gennem en undersøgelse blandt 56 børn og unge på psykiatriske afdelinger landet over.
Læs rapporten: 'Det er bare almindelig mennesker, der har en sårbarhed'

Mange unge er utilfredse med deres krop
13-årige børn bruger meget tid på at spekulere over deres krop og vægt. Det viser en ny undersøgelse fra Børnerådet blandt 2000 13-årige. Mange er utilfredse, og næsten halvdelen af pigerne tænker ofte eller hele tiden på deres vægt.
Læs Børnerådets Børneindblik: 'Mange unge er utilfredse med deres krop'.

Kys, kærlighed og kønshår: 13-årige vil tale om det
En ny undersøgelse fra Børnerådet viser, at en stor gruppe børn i 13-årsalderen ikke har nogen at tale med, når det handler om kroppen, om kærester og om følelser. Det er især drengene, der ikke har en tryg samtalepartner. Undersøgelsen viser også, at fædre ofte er fraværende, når der skal tales om svære emner.
Læs Børmerådets Børneindblik: 'Kys, kærlighed og kønshår: 13-årige vil tale om det.'
Unge og medier - en pixirapport til børn og unge
'Unge og medier' er anden rapport til eleverne i Børne- og Ungepanelet. Denne udgave handler om elevernes forhold til medier. Her kan du blandt andet læse om de unges mobilvaner, hvor meget tid de bruger på medier, og hvad de gør ved mobning på nettet. Hæftet indeholder også diskussionsspørgsmål om medier, som man kan diskutere i klassen.
Børnerådets tegnekonkurrence
I november 2014 vandt 5-årige Frida fra Børnehaven Lupinparken Børnerådets tegnekonkurrence i anledning af Børnerådets 20-års fødselsdag. Tegnekonkurren blev afholdt for alle børnene i Børnerådets Minibørnepanel, og hovedpræmien var en workshop med kunstneren Britta Johansson. Fridas tegning er nu blevet lavet til plakater og postkost.

Portræt af 7. klasse - en pixirapport til børn og unge
Denne pixirapport tegner et overordnet portræt af 7. klasse. Rapporten er en tilbagemelding til de elever, der svarede på spørgsmålene, og den lægger op til, at man kan diskutere emnerne i klassen. I rapporten kan du læse om elevernes tanker om temaer som skole, familie, fritid, sociale medier, krop og kærester.
Årsberetning og visioner 2013-2014
Børnerådet fylder 20 år i 2014.
Læs 'Børnerådets beretninger og visioner 2013-2014'