Materiale om familie- og fritidsliv
Det gode fritidsliv er venner, tid og frihed (2019)
De fleste unge i 9. klasse har et godt fritidsliv. Men mere end hver tiende har et dårligt fritidsliv og savner venner, tid og frihed til at gøre, hvad de har lyst til. Denne undersøgelse fra Børnerådet kortlægger de unges fritid og liv uden for skolen.
Læs Børnerådets Børneindblik: Det gode fritidsliv er venner, tid og frihed
Mange børn kommer i børnehave, selvom de er syge (2017)
Over halvdelen af alle børn i en ny undersøgelse fra Børnerådet har prøvet at komme syg i børnehave, og hvert 10. barn har oplevet det mange gange. Undersøgelsen, der er foretaget blandt 531 børnehavebørn, viser også, at det stadig er mor, der tager langt de fleste syge- og fridage med børnene.
Læs Børnerådets "BørneIndblik: Mange børn kommer i børnehave, selvom de er syge"
Vold i hjemmet - et hæfte til børn og unge (2016)
På baggrund af Børnerådets store undersøgelse om vold i hjemmet, har vi lavet en pixirapport med nogle af resultaterne målrettet til børn og unge. Her kan de læse om, hvordan 4.046 7.-klasseelever i Børne- og Ungepanelet forholdte sig til spørgsmål om vold i hjemmet. De unge svarede blandt andet på, hvad, de synes, kendetegner vold; hvilke rettigheder, de tror, børn har i forbindelse med vold i hjemmet; og om de selv eller nogen i deres familie er blevet udsat for vold.
I hæftet er der også spørgsmål til hvert kapitel, der kan bruges som oplæg til diskussion og debat i klasserne.
”Hvis man ikke kan stole på sine forældre, hvem kan man så stole på?” (2016)
I en ny kvalitativ undersøgelse fra Børnerådet fortæller en gruppe unge, der har levet med vold i hjemmet, hvordan de gennem deres barndom har oplevet alt for mange svigt – ikke kun fra deres forældre, men også fra andre voksne omkring dem. Børnerådets formand Per Larsen er chokeret over, at der ikke er nogen, som har reageret på volden, og efterlyser en mere målrettet indsats mod vold i hjemmet.
Læs Børnerådets undersøgelse: ”Hvis man ikke kan stole på sine forældre, hvem kan man så stole på?”

7 ud af 10 unge savner den forælder, de ikke bor hos (2016)
Når unge ikke bor sammen med begge deres forældre, spiller tilfredsheden med kontakten til den forælder, de ikke bor hos, en rolle for de unges trivsel. De unge, som er utilfredse med kontakten, er oftere ensomme, kede af det og irritable. Det viser en ny landsdækkende undersøgelse fra Børnerådet.
Læs Børnerådets Børneindblik: 7 ud af 10 unge savner den forælder, de ikke bor hos

Forældres skænderier får unge til at bekymre sig om skilsmisse (2016)
En ny landsdækkende undersøgelse fra Børnerådet blandt 1.500 elever i 8. klasse viser, at forældres hyppige og højlydte skænderier får unge til at tænke på skilsmisse. De unge, der bekymrer sig om skilsmisse, har lavere livstilfredshed end andre unge.
Læs Børnerådets Børneindblik: 'Forældres skænderier får unge til at bekymre sig om skilsmisse'.

Mere end hver fjerde ung har svært ved at snakke med mor eller far (2015)
De fleste unge synes, det er vigtigt at bruge tid sammen med familien. Men mere end hver fjerde synes, det er svært at tale med sine forældre. Det viser en landsdækkende undersøgelse fra Børnerådet blandt 1.500 elever i 8. klasse.
Læs Børnerådets Børneindblik: ’Mere end hver fjerde ung har svært ved at snakke med mor eller far'.
Børn vil høres i deres forældres skilsmissesag (2015)
Børn vil inddrages og sige deres mening, når deres forældre skal skilles. Det viser denne undersøgelse fra Børnerådet blandt børn, der har været til møde i Statsforvaltningen. Men børnene efterlyser også bedre information om, hvad der skal ske, når de kommer i Statsforvaltningen, og hvad deres udtalelser skal bruges til.
For mange unge opsøger ikke hjælp, når de har brug for den (2015)
Under halvdelen af unge i 15-års-alderen, der har oplevet sociale problemer hos dem selv, eller hos nogen de kender, søger hjælp. Samtidig er der stor forskel på, hvordan drenge og piger vil reagere, hvis de oplever vold, seksuelle overgreb eller misbrugsproblemer.
Læs Børnerådets Børneindblik: 'For mange unge opsøger ikke hjælp, når de har brug for den'.
Børnehavebørn vil hellere spille på iPad end lege med andre børn (2015)
Hvad vil du helst: Spille iPad eller lege med andre børn? Når børnehavebørn får det spørgsmål, vælger to ud af tre iPad’en. Det viser en ny undersøgelse fra Børnerådet. Her fortæller børnene også, at de foretrækker at sidde alene med deres iPad.
Læs Børnerådets Børneindblik: Børnehavebørn vil hellere spille iPad end lege med andre børn'.
Familieliv - en pixirapport for børn og unge (2015)
'Familieliv' er tredje rapport til eleverne i Børne- og Ungepanelet. Denne udgave handler om elevernes familieliv, hvor du kan læse om, hvordan 1.605 unge i Børne- og Ungepanelet forholder sig til spørgsmål om familieliv, medbestemmelse og rettigheder. De unge svarede blandt andet på, hvem de bor med, om der er god stemning derhjemme, om de har nok privatliv og om de har prøvet at undvære noget, som de synes var vigtigt.
Læs pixierapporten "Familieliv"
En god fremtid for børn og unge i Vollsmose (2014)
I dette notat kan du læse om resultaterne af Børnerådets dialog med børn og unge i Vollsmose. Notatet fokuserer på, hvad der i følge børnene og de unge selv skal til for at sikre tryghed og trivsel for børn og unge i deres egen bydel.
Læs Børnerådets Børnenotat: 'En god fremtid for børn og unge i Vollsmose'.
Rige børn leger bedst på nettet (2014)
Børn fra velstillede familier har bedre styr på deres personlige oplysninger på nettet end børn fra mindre velstillede hjem. Det viser en ny landsdækkende undersøgelse fra Børnerådet blandt 2.000 elever i 7. klasse.
Læs Børnerådets Børneindblik: 'Rige børn leger bedst på nettet'.
Et aktivt fritidsliv skaber større trivsel (2014)
Børn med et aktivt fritidsliv er oftere i bedre trivsel end børn uden fritidsinteresser. Det viser en undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel blandt 2.000 børn i 7. klasse. Undersøgelsen viser også, at børnene gerne vil bruge mere tid på sport og samvær med venner og mindre tid på tv-kiggeri og computerspil.
Læs Børnerådets Børneindblik: 'Et aktivt fritidsliv skaber større trivsel'.
Unge har ikke kontrol over deres online-liv (2014)
Næsten en tredjedel af alle unge i 7. klasse er på nettet mere end fire timer om dagen. Når de er online, er de unge alt for dårlige til at beskytte sig selv. Samtidig interesserer deres forældre sig meget lidt for de unges netliv.
Læs Børnerådets Børneindblik: 'Unge har ikke kontrol over deres online liv'.

Stressede forældre skælder ud og råber (2014)
Mange 13-årige oplever stressede forældre, der råber og skælder ud. På trods af det synes langt de fleste, at deres forældre er gode til at være forældre.
Læs Børnerådets Børneindblik: Stressede forældre skælder ud og råber'.

Ubehagelige oplevelser er en del af mange børns liv på nettet (2014)
Halvdelen af eleverne i 7. klasse har oplevet ubehagelige ting på nettet, viser en ny undersøgelse fra Børnerådet. For eksempel har 13 pct. af børnene oplevet at blive kontaktet af en voksen, de ikke kendte. Og 12 pct. har set billeder eller videoer med krig eller døde mennesker.
Læs Børnerådets Børneindblik: 'Ubehagelige oplevelser er en del af mange børns liv på nettet'.

"Jeg tror bare, Facebook er det, man gør som ung" (2014)
I dette nummer af Børneindblik kan du læse om, at næsten alle 13-årige er aktive på sociale medier. Undersøgelsen viser også, at de Facebook-aktive har mere social selvtillid, end dem der ikke er på Facebook. Der er dog ingen forskel på de to gruppers generelle trivsel.
Læs Børnerådets Børneindblik: "Jeg tror bare, Facebook er det, man gør som ung".

Kys, kærlighed og kønshår: 13-årige vil tale om det (2014)
En ny undersøgelse fra Børnerådet viser, at en stor gruppe børn i 13-årsalderen ikke har nogen at tale med, når det handler om kroppen, om kærester og om følelser. Det er især drengene, der ikke har en tryg samtalepartner. Undersøgelsen viser også, at fædre ofte er fraværende, når der skal tales om svære emner.
Læs Børnerådets Børneindblik: 'Kys, kærlighed og kønshår: 13-årige vil tale om det'.
Unge og medier - en pixirapport for børn og unge (2014)
'Pixirapport nr. 2/2014: unge og medier' er anden rapport til eleverne i Børne- og Ungepanelet. Denne udgave handler om elevernes forhold til medier. I rapporten kan du blandt andet læse om de unges mobilvaner, hvor meget tid de bruger på medier, og hvad de gør ved mobning på nettet. Pixirapporten indeholder også diskussionsspørgsmål om medier, som man kan diskutere i klassen.
Det gode børneliv (2012)
Hvad er et godt liv for børn i Danmark? Det har Børnerådet spurgt 1.200 børn om. I rapporten kan du læse nogle af de mange spændende, overraskende og rørende svar.

Familieformer og skilsmisse (2011)
En undersøgelse af børns oplevelser af familielivets mange former. Rapporten indgår som en del af Familiestyrelsens evaluering af forældreansvarsloven.

Mellem hjem og børnehave (2011)
I denne rapport fra Børnerådets Minibørnepanel fortæller de yngste om, hvordan de oplever sammenhængen mellem hjem og børnehave, og hvordan de forholder sig til overgangene mellem de to verdner.

Portræt af 4. klasse (2010)
1.800 børn i 92 4. klasser fordelt over hele landet indgik i Børnerådets Børne- og Ungepanel i 2009-2012. I august 2009 besvarede de et elektronisk spørgeskema fra Børnerådet. Her spurtge vi børnene om deres syn på og oplevelser med en lang række forskellige emner.
I denne rapport tegnes et bredt billede af de 10-11-årige børns oplevelser og erfaringer med livet i skolen, derhjemme i familien, med vennerne, fritiden, livet på nettet osv. .
Tanker fra voksne (2010)
Denne publikation fortæller fem eksperter om deres overvejelser på baggrund af Børnerådets panelrapport 'Portræt af 4. klasse.'
Børn og finanskrisen (2010)
Den økonomiske krise har sat økonomi og forbrug på dagsordenen. Hvilken betydning har det for børn, når den økonomiske virkelighed trænger sig på? Hvordan oplever børn finanskrisen, og hvor meget er de involveret i familiens økonomi?
Økonomi: I de her tider handler alt om penge (2010)
Tidligere undersøgelser viser, at ting og tøj betyder meget for populariteten i 4. klasse. Børnerådet har derfor spurgt ind til børnenes oplevelse af pengenes betydning.
Læs rapporten 'Økonomi - I de her tider handler alt om penge'.
Helst skal man have en god barndom - 40 fortællinger om et liv med særlige vilkår (2010)
Handicap, overvægt, kriminalitet, vold, fattigdom - og livet i et asylcenter. 40 børn fortæller i denne rapport om et liv med særlige vilkår. Rapporten er et supplement til Børnerådets rapport til FN's Børnekomité fra 2009.

Opdragelse med hjertet - om udvikling og konflikter med små børn (2010)
Børnerådet og Komiteen for Sundhedsoplysning har genudgivet den populære pjece, hvor forældre og andre voksne i nær kontakt med små børn kan hente inspiration til, hvordan de støtter deres børns udvikling - også i konfliktsituationer.
Pjecen kan bestilles hos Komiteen for Sundhedsoplysning på Komiteen for Sundhedsoplynings hjemmeside eller tlf. 3526 5400 fax nr. 3543 0213 eller e-mail: kfs@sundkom.dk.
Pris: 11 kr. + ekspeditionsgebyr (30 kr.) + porto. Ved bestilling af flere pjecer betales kun for ét ekspeditionsgebyr. Opdragelse med hjertet kan også købes på nogle apoteker, så spørg på dit lokale apotek.
Børn, køn og ligestilling (2009)
Flere af Børnerådets undersøgelser viser, at ligestillingen mellem kønnene halter både i hjemmet og i skolen. Allerede i 5. klasse slår de traditionelle kønsroller igennem, og pigerne tager oftere del i opvasken og rengøringen end drengene gør.
Opdragelse (2007)
Børnerådet har spurgt Børne- og Ungepanelet om, hvordan det egentlig går for sig, når far og mor sætter grænser derhjemme. De fleste børn fortæller, at de er trygge ved deres forældres opdragelse. Men der er en gruppe af børn, som bliver slået eller bliver behandlet ydmygende. Undersøgelsen viser, at disse børn også er udsatte på andre områder.
Læs pixerapporten 'Opdragelse' - denne er lavet til de børn, som har deltaget i undersøgelsen.
Rigtigt og forkert - En publikation om unges holdninger (2006)
Børnerådet har spurgt Børne- og Ungepanelet om deres holdninger til, hvad der er rigtigt, og hvad der er forkert - om tolerance, normer og adfærd, og hvem der påvirker de unge, når de skal finde frem til en holdning.
Undersøgelsen fra Børne- og Ungepanelet indgår i webpublikationen Rigtigt og Forkert, der også indeholder en artikel om teenagegenerationen samt fem portrætinterviews.
350 unges forhold til alkohol - et oplæg til samtaler om unge, alkohol og forældre (2006)
Børnerådet har spurgt 350 unge fra 9. klasse om deres oplevelser med og holdninger til alkohol og samlet interessante tal og perspektiver i et oplæg til samtaler om unge, alkohol og forældrenes rolle.
De unge fortæller bl.a., at 90% har prøvet at drikke, og 78% har været fulde, at de unge vil forsøge at tage ansvar for deres venner, hvis de bliver for fulde, at de stadig vil bruge forældre som problemløsere, og at de gerne vil have, at deres forældre blander sig i deres alkoholvaner.

Hvad glor du på? - Når børn uden handicap møder børn med handicap (2005)
I denne film møder vi Eddis, der er blind, Simone, der er dværg og Dicte, der er autist samt deres venner og familie.
De fortæller om det første møde med hinanden, om venskaber, familie, samfund og skole - og om forskellen på at have et handicap og ikke have et. De har alle tre gode bud på, hvordan børn med og uden handicap kan mødes på en god måde for alle.
Filmens primære målgruppe er børn og unge i alderen 10-16 år, men filmen kan også ses af voksne, der på den måde kan få et indblik i børns holdninger og tanker om hinanden - med og uden handicap.
Portræt af 7. klasse: en pixirapport for børn og unge (2004)
Denne pixirapport tegner et overordnet portræt af 7. klasse. Rapporten er en tilbagemelding til de elever, der svarede på spørgsmålene, og den lægger op til, at man kan diskutere emnerne i klassen. I rapporten kan du læse om elevernes tanker om temaer som skole, familie, fritid, sociale medier, krop og kærester.
Forslag til styrkelse af barnets retsstilling ved skilsmisse (2004)
Børnerådet har lavet et forslag til, hvordan det kan blive lettere at være skilsmissebarn i Danmark. Fx foreslår Børnerådet, at afgørelser om forældremyndighed og samvær bliver hurtigere afgjort ved en samlet proces, og at det fremover bliver barnet, som får ret til samvær med begge forældrene.
Desuden skal de gode erfaringer med rådgivning og mægling til forældre bruges, og det skal sikres, at flere fraskilte får tilbud om hjælp. Lovgivningen bør også ændres, så børn ikke skal opleve at blive tvangsudleveret til samvær.
Teenagere og alkohol (2003)
Over halvdelen af eleverne i 7. klasse har haft deres alkoholdebut. Så snart man har haft sin alkoholdebut, forbinder man alkohol med noget positivt. De unge ønsker, at forældrene spiller en aktiv rolle - både som regelsættere og som rollemodeller. Det viser Børnerådets undersøgelse fra Børne- & Ungepanelet "Teenagere og alkohol".
Børn og politik (2003)
Unge er interesseret i samfundsforhold, ser en stor værdi i fællesskaber og samarbejde og har personlige mål om at få familie og en god uddannelse. Det viser denne undersøgelse, der samtidig punkterer myten om unge som selvoptagne forbrugere uden sans for andre. Undersøgelsen er lavet i samarbejde med Dansk Ungdoms Fællesråd.
Når min mor er hjemme - børns meninger om omsorgsdage (2001)
Debatten om orlovsordninger og omsorgsdage har nu fået tilført noget vigtigt – noget der har manglet - nemlig børnenes synspunkter. Børnerådets Børnepanel er blevet spurgt om deres syn på omsorgsdage, hvilke tanker de har, og hvilke ønsker de har om deres forældres nærvær. Børn ønsker at holde flere fridage sammen med deres forældre og de vil gerne have, at der findes en lov om omsorgsdage!
Børn og computerspil (2000)
Computerspil fylder en stor del af børns fritidsliv. 9 ud af 10 børn spiller - men der er stor forskel på piger og drenges spillevaner. Næsten alle de børn, der spiller computerspil, ønsker, at computerspil bliver mærket med nogle oplysninger, der henvender sig til børn.
Børn i skilsmisser (2000)
Findes der en børneopfattelse af børns rettigheder, når forældre går fra hinanden? Det har vi spurgt Børnepanelet om. Resultaterne taler for sig selv: Børn mener, at børn skal inddrages i alle de vigtige beslutninger, der skal tages, når familien skilles ad. Og Børnepanelet mener, at børn skal med på råd fra de er 8 år.
Men de taler stadig sammen... (2000)
Det meste viden om børn i skilsmisser kommer fra de voksnes beretninger. Børnerådet vil gerne vide, hvad børn mener, derfor udsendte vi i efteråret 2000 en efterlysning i forskellige medier.
Her opfordrede vi børn og unge til at skrive ind til os om deres oplevelser, da deres forældre blev skilt. Mere end 100 breve har vi modtaget. Nogle af dem har vi udgivet i hæftet 'Men de taler stadig sammen...'.
Bogen kan lånes på biblioteket eller købes hos boghandlen.